Turtips 1 – Storsnasens topp en julinatt

Utsikt från Storsnasens topp

Fullmåne över Bunnerstöten

Inför höstens långvandring i Kebnekaisefjällen fick en topptur till Storsnasen fungera som “uppvärmning”. Turen som startade i Enafors, några mil väster om Åre, överträffade alla mina förväntningar och med detta lilla inlägg vill jag slå ett slag för platsen. Utsikten över södra Jämtlandsfjällen är minst sagt imponerande från denna topp.

Att ta sig till Enafors är väldigt enkelt med både bil och tåg, då väg E14 går genom byn, liksom järnvägen. Vandringsleden börjar precis vid parkeringen utmed E14 och redan efter någon minuts vandring söderut befinner man sig i fin skogsterräng. Det är mycket lättvandrat, om än med sällskap av mången mygg och efter en stunds vandring öppnar skogen upp sig och ett vidsträckt myrlandskap tar vid. Myrarna är spångade och marken utanför spängerna är översållad med hjortron (eller mylta som man säger i denna landsända).

Variationen under turen är stor och så snart man närmar sig Snasahögarna tar stigningen upp genom fjällbjörkskogen vid. Bitvis är det brant, men det är bara att ta det lugnt och passa på att njuta av utsikten norrut när man pausar för att hämta andan. Fjällbjörkskogen övergår senare i kalfjäll och det bjuds gott om fina tältplatser. Drygt 500 höjdmeter efter starten från E14 valde vi att tälta utmed leden på 1100 meters höjd. Här finns god tillgång på vatten och bra tältplatser.

För att bestiga Storsnasens topp viker man här av österut från leden. Alla vandrare som tidigare tagit sig mot toppen har lagt ut stenar och små rösen, så man hittar lätt. Efter drygt en timme når man toppen och vid klart väder syns Sylarna och Helags i söder. I min bild ovan syns Bunnerfjällen under den uppgående fullmånen och till höger om dessa den karakteristiska toppen av Helagsfjällen.

God tur!

Kommentera