Aurora borealis

Aurora borealis

Aurora borealis

Solen är på väg mot sitt solfläcksmaximum, något som sker ungefär vart tolfte år. Fenomenet solfläckar och hur de fungerar är delvis höljt i dunkel och studeras av forskare runt om i världen. Några av de absolut främsta på området är svenskar som bedriver sin forskning från solteleskopet SST på La Palma.

När solfläcksaktiviteten ökar blir det fler och kraftigare norrsken här på jorden och en av världens bästa platser att skåda dem från är vår fantastiska nationalpark Abisko. Abisko ligger i regnskugga, både från öster och väster, och kan därför stoltsera med ett av landets klaraste och torraste klimat. Man brukar prata om “det blåa hålet” när man syftar på det molnfria vädret som är så vanligt i nationalparken. Förutom att Abisko är bra för norrskensskådning är floran särdeles rik i området tack vare klimatet.

Dagens, eller kanske snarare nattens bild, är fotograferad från berget Noulja och kameran är vänd mot norr. Varje kväll under hela veckan som jag spenderade i Abisko fick jag se norrsken, om än att det var svagt. Under korta stunder fick jag uppleva när himlen “exploderade” i norrskensdans som varade i någon eller några minuter.

Avslutningsvis vill jag passa på att rekommendera alla att besöka STF Abisko och uppleva den arktiska vintern och norrskensskådespelet. På turiststationen finns något för alla, från frystorkat till trerätters, från smält snö till vinpaket, från tältplats i -30 grader Celsius till dubbelrum i +20…

En kommentar

  1. Svara
    johanschmitzphotography 18 mars, 2015

    In the lower right hand corner of my homepage you can subscribe with your e-mail address.

Kommentera