Turtips 2 – Pallenvagge

Pallenvagge

Pallenvagge

De senaste veckorna har inneburit två stora händelser inom min fotoverksamhet. Förra helgen inbjöd Vårgårda fotoklubb traditionsenligt till naturfotofestival och i år fick jag den äran att hålla ett föredrag i “Kulturen”, den stora aulan i Vårgårda. Igår anordnade Eslövs fotoklubb sin fotofestival, där jag också höll föredrag. Det har varit två väldigt bra arrangemang som jag vill rekommendera alla er läsare att besöka i framtiden.

De föredrag jag har visat har haft titeln “Bergtagen” och de har handlat om min stora fascination för den svenska fjällvärlden. Eftersom jag gillar fjällen så mycket och vet vad en fjällveckan innebär vill jag att fler människor ska få uppleva samma saker som jag får. Båda föredragen har därför haft en avslutande del med “turtips”. Ett av dessa har handlat om just Pallenvagge (Ballinvággi står det på nyare fjällkartor), en dal som inte ligger långt från Abisko, men som är sällan besökt då det inte går någon markerad led hit.

Att hitta till Pallenvagge är lätt. Från Abisko vandrar man på Kungsleden några kilometer till man kommer till skylten som det står “Tältlägret” på. Här viker man av till vänster, mot just “Tältlägret”, och inom loppet av några få steg har den breda Kungsleden förbytts i en smal och slingrade stig. Det börjar stiga försiktigt när man går genom fjällbjörkskogen, det är tyst och man ska inte räkna med att möte några vandrare. Efter att ha passerat “Tältlägret” är det bara att ta sikte på ingången till dalen och efter en stunds gnetande i motlut planar det ut när man nått 1 000-metersnivån. Man befinner sig nu i denna nordliga änden av dalen det finns fina tältplatser med god tillgång till vatten.

Fortsätter man söderut genom dalen i cirka fem kilometer kommer man till platsen där dagens bild är fotograferad. Här stå man i en återvändsgränd, omringad av mer eller mindre branta bergssidor i tre väderstreck. De delvis mycket branta fjällsidorna man står framför är 500 meter höga!

Nere i denna “gryta” rekommenderar jag att man slår upp sitt tält och gör en dagstur upp på topparna. I somras gick jag upp i det minst branta partier i öster, upp på toppen 1 646 och fortsatte längs kammen mot söder, till höjden 1 784. Från denna position får man fin utsikt i alla vädersträck!

God tur!

2 kommentarer

 1. Svara
  britamargareta 9 november, 2015

  Ballinvagge är en dalgång jag missat genom åren, ett bra tips. Bra som en kortare tur eller som ingång för att nå Vistas om nu vattenläget tillåter i Alesätno, annars finns andra alternativ. Planen om en ny vandring är redan igångsatt/brita

  • Svara
   johanschmitzphotography 9 november, 2015

   Vill man ta sig söderut efter Ballinvagge går man genom Siellavagge, ner i Alesvagge. Här kan man gå mot öster och ta bron över mot Mårma för att sedan söka sig tillbaka mot väster och ner till Alesjaure och Vistas. Det ska bli intressant att höra om dina intryck från Ballinvagge!

Kommentera