Speglingar

Tarfala

Speglingar i Tarfala

Tarfaladalen är en av de mest dramatiska platserna jag någonsin besökt. Området beskrivs som “högalpint och samtidigt lättillgänglig”, vilket gör det till ett lockande utflyktsmål.

Med detta lilla inlägg vill jag kort och gott rekommendera alla läsare att någon gång besöka denna plats. Avståndet från Kebnekaise fjällstation, till platsen där jag står och fotograferar är ca 8 kilometer. Vid Kebnekaise fjällstation träffade vi minst 100 personer – vid STF:s fjällstuga i Tarfala träffade vi två vandrare och en stugvärd. Stillheten kan inte beskrivas med ord och måste upplevas. För den som vill tälta finns utmärkta platser iordningställda och för den som vill sova inomhus erbjuds plats i STF:s fjällstuga. I stugan finns, förutom en handfull sovrum, även kök och torkrum.

Tarfaladalen omges av några av Sveriges högsta toppar. Syd- och nordtoppen på Kebnekaise skymtas vid klart väder, i bilden syns solbelysta Kaskasapakte till vänster och bakom molnen till höger reser sig Kaskasatjåkka 2076 meter över havet.

Tänk att kunna gå fram till en glaciärkant och känna närvaron av bergets och isens krafter, eller varför inte stanna någon kilometer innan och beundra formerna av is, snö, ljus och sten som rinner ner för bergssluttningen. För mig är det en ynnest och när jag står där kan jag inte känna annat än vördnad för Moder Jord.

Från Tarfalastugorna kan man vandra vidare norrut, utmed Tarfalasjön och senare Kebnepakteglaciärens kant. Snart nalkas berget som kallas “Drakryggen” och leden går vidare i dalen Kuopervagge. Detta blir nog en del av min nästa tur till fjälls.

2 kommentarer

  1. Svara
    Tove Emilsson 24 oktober, 2012

    Vilka fantastiska bilder Johan. Jag borde vandra mer. Lycka till med allt som du gör. /Tove

  2. Svara

    […] av fjällturen 2012 som bland annat gick till den alpina Tarfaladalen, valde jag i år att utforska området norr om Tarfala och Kebnekaise. Turen gick över de två […]

Kommentera